Serienytt på svenska 2024

Serienytt på svenska

Mycket klassiker i nyutgåvor men också en del nytt och ett par böcker om serier kommer ut i år.

André Franquin, Claire Bretécher, och Jacques Tardi hör alla till de stora franskspråkiga serieklassikerna och flera av deras bästa serier kommer i nyutgåvor på svenska i vår och i sommar.

Belgaren Franquins komiska mästerverk Bravo the Brothers från 1965 handlar om hur en trio cirkusapor blir olycksfågeln Gastons skyddslingar och hur de tar över allt mer på Spiroutidningens redaktion. Den har tidigare publicerats på svenska i albumet Raffel med Zafir (1979) men den ges nu ut i ett eget album som även innehåller faksimilåtergivningar av Franquins svartvita original och en del tidigare opublicerade teckningar. Publiken är de stora Franquinbeundrarna vilka brukar vara en stor skara.

Fransyskan Claire Bretécher är en av många serietecknare som influerats av Franquin och som gått vidare och skapat en egen unik slagkraftig stil. Det är väldigt lätt att brista i skratt när hon ritar någon av sina karikatyrer som träffsäkert uttrycker frustration, ilska eller skadeglädje. Mest känd är hon för sin ensidesskämtserie De frustrerade om vänsterintellektuellas kärleksbekymmer och dubbelmoral. Den gavs ut på svenska i svartvita album på 1980-talet. Nu kommer en tjock samlingsvolym i färg och nyöversättning i augusti.

Ytterligare en fransk serie i nyöversättning i samlingsutgåva är Adèle av Jacques Tardi. Den ironiska detektivserien som utspelas i början av 1900-talet har många fantastiska inslag som mumier, dinosaurier och diverse monster och mördare. De sex första delarna av tio översattes till svenska 1979-86. Nu kommer de två första delarna i nyutgåva i april.

Böcker om serier

Serieförläggaren Horst Schröder gav ut så väl Franquin, som Bretécher och Tardi på svenska på 1980-talet när han gjorde en pionjärgärning i att etablera vuxenserier i Sverige i tidningarna Epix och Pox. Nu kommer boken om hur det gick till skriven av serieforskaren Robert Aman. Serier för vuxna – Epix och den svenska serierevolutionen heter den och ges ut i maj.

Schröders tidningar är nedlagda sedan länge men förlaget Epix ger fortfarande ut nya titlar. I år är en samlingsutgåva av den italienska splatterparodin Squeak the Mouse av Mattioli utlovad. Den har tidigare publicerats i Pox och Pox special. Andra titlar från förlaget är Rebeller – 15 kvinnor som gjorde vad de ville av Penelope Bagieu, och nya delar av Neil Gaimans Kyrkogårdsboken och American Gods som båda seriebearbetats av P Craig Russell.

Ytterligare en fackbok om tecknade serier är Asterix: Historieboken av Bernard-Pierre Muolin. Där granskas hur stor den historiska sanningshalten är i Asterix. Det verkliga scoopet vore väl om Moulin lyckas verifiera att trolldrycken som gör gallerna oövervinnerliga verkligen existerat. Boken ges ut i augusti.

Nytt svenskt

De utannonserade nyproducerade svenska serierna låter lovande. Klara Wiksten kommer med serieromanen Mors dag i mars. Det handlar om barn som växer upp utan mammor.

Eva Björkstrands Extrem lägerskola ges ut i april. Den handlar om en grupp preppers i djurkostymer som gräver ner sig i marken och försöker överleva på russin och kaffe fram till att berättelsen tar en ny oväntad vändning.

Ditte Lindroths första serieroman Flickvänsprovet handlar om en kvinna som reser på transsibiriska järnvägen tillsammans med sin pojkvän. Den ges ut i april.

Finnkampen: sverigefinnarnas illustrerade historia av Andreas Ali Johansson och Mats Kejonen ges ut i maj och tar ett helhetsgrepp på en av Sveriges fem nationella minoriteter.

Finlandssvenska Anna Härmäläs Singelmamman kommer i april. Serien som handlar om en dumpad och nyförlöst kvinna ges ut samtidigt i Sverige, Finland, USA och Storbritannien.

Andrea Udds debutbok Innamorati eller narrens dagbok handlar om förälskelsen som gör den drabbade till en tönt. Den kommer i april.

Sofia Lucas som senast gjorde en serie om reklam återvänder med en bok om mäns vaginaavund vilket inte är lika välkänt som Sigmund Freuds teori om kvinnors penisavund. Kön av avund ges ut i april.

Nytt översatt

Britten Tom Gaulds Bibliotekariernas hämnd har vunnit prestigefulla Eisnerpriset för bästa humorserie. Det handlar om bokbranschen och den ges ut i maj.

Maia Kobabe från USA kommer i svensk översättning med den självbiografiska Gender Queer, en ickebinär självbiografi. Den ges ut i juni.

Mer självbiografiskt kommer från fransyskan Juliette Mancini. Hennes Uppvaknanden handlar om patriarkatet och terrordåd. Den ges ut i maj.

Tyskan Aisha Franz Work-Life Balance ges ut i maj. Det handlar om tre frustrerade arbetare som vänder sig till en märklig terapeut för att få hjälp med att hitta balans mellan privat- och arbetsliv.

Fjärde och sista delen av spanska historiska storverket Balladen från Norr av Alfonso Zapico ges ut i mars. Det handlar om en nedslagen revolt bland gruvarbetare som föregick spanska inbördeskriget.

Den serieintresserade läsaren behöver alltså inte sitta overksam det följande året.

Några av vårens och sommarens nya titlar.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.