Vicky Krieps som Kejsarinnan Elisabeth av Österrike i korsett.

Svältande drottning

Kostymfilmen Korsett handlar om anorexia och annan psykisk ohälsa vid ett av Europas största hov.

Korsett av Marie Kreutzer (Österrike, 2022)

Det finns en tragikomisk scen i Korsett som jag tänker på flera dagar efter att jag sett filmen. Kejsarinnan Elisabeth av Österrike står med huvudet snett mot taket på sitt rum på slottet. Hon kan inte stå rak eftersom kungen låtit höja golvet så att hon inte ska kunna skada sig själv.

Drottningen besöker mentalsjukhus och när hon kommer hem till slottet så provar hon på samma slags behandlingsmetoder på sig själv som hon sett de kvinnliga patienterna utsättas för. Men mest av allt svälter hon. Hon är besatt av hur andra ser på henne, om det finns några tecken på om hon åldrats eller inte, eller om andra tycker att hon är vacker.

Hur mycket som är sant eller inte i filmen vet jag inte. Drottning Elisabeth är en verklig historisk person som levde på 1800-talet och som ska ha haft psykiska problem och ofta hållit diet, men regissören Marie Kreutzer väljer ett annat slut för Elisabeth än det verkliga, så jag lämnas oviss var gränsen går mellan fantasi och verklighet.

Underhållande excentricitet

Det spelar mindre roll då filmen är så underhållande och ger ett så levande och komplext kvinnoporträtt. När maken Kejsarn Franz Josef I nobbar henne så reser hon genast till England där både hennes favorithäst och en tjusig hästkarl väntar på henne.

Jag ser en kvinna som lider men som också får andra att göra det genom hennes position och makt. Skådespelerskan Vicky Krieps lyckas verkligen fylla rollen med liv och får använda sig av ett brett register för att göra det.

Hon får också hjälp av många andra fina skådespelare och av regissören Marie Kreutzer som navigerar helt rätt bland det excentriska och tragikomiska. Filmen är nästan två timmar lång och är hela tiden underhållande och bitvis gripande. Det är ett gott betyg.

Vicky Krieps som Kejsarinnan Elisabeth av Österrike i Korsett.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.