Claire Bretécher

Claire Bretécher har dött

Franska humoristen Claire Bretécher har dött 79 år gammal. Hon lyckades göra tecknade serier populära bland kvinnor och vänsterintellektuella.

Ingen kunde som Claire Bretécher fånga mimiken hos de förorättade, sura, kåta, och skadeglada. Hon utvecklade en enkel men effektiv stil där en karikerad mimik och kroppsspråk sa allt om hennes figurers känslolägen.

På 1970-talet fick hon sitt stora genombrott när hon för den franska veckotidningen Le nouvel observateur skapade satirserien De frustrerade som också gavs ut i svensk översättning i flera band på 1980-talet. Där häcklade hon intellektuella och deras ytliga livskriser. Serien blev populär också bland grupper som inte var traditionella serieläsare.

© Dargaud / Rita Scaglia
Claire Bretécher. © Dargaud / Rita Scaglia

Vid den tiden var Claire Bretécher redan en veteran i branschen. Född 1940 så inledde hon sin karriär på 1960-talet med ett samarbete med René Goscinny som skrev Asterix och Lucky Luke. Därefter fortsatte hon till de populära serietidningarna Tintin och Spirou innan hon fångades upp av Goscinny igen som också var chefredaktör för serietidningen Pilote för vilken Bretécher skapade sin komiska medeltidsserie Prinsessan Cellulosa som drev med allt vad flickromantik heter.

Bretécher utställd

1972 skapade hon och ett par kollegor den första franska tecknarägda serietidningen för vuxna, L’echo des savanes, Modellen var amerikanska sexuellt och politiskt frispråkiga undergroundserier. L’echo des savanes lever än i dag i högsta välmåga och har med tiden blivit en av Frankrikes bäst säljande serietidningar, men Bretécher gick vidare redan efter några år när hon skapade serien De frustrerade som gjorde henne känd långt utanför trängre kretsar av serieläsare genom att i kortserier på en eller ett par sidor vara en skrattspegel för en modern urban medelklasspublik.

Claire Bretécher
En sida ur De frustrerade. Här särskådar Bretécher olycklig kärlek.

I ett medium behärskat av en stor majoritet män blev Bretécher också en befriande kvinnoskildrare med ett gott öga till jämställdhetsfrågor. 1982 vann hon Grand Prix på internationella seriefestivalen i sydfranska Angouleme, en av serievärldens finaste utmärkelser för ett konstnärskap.

Hon fortsatte att skapa nya populära serier som den om tonårsflickan Agrippine. 2016 så ställdes hennes verk ut på en stor utställning på det stora kulturhuset centre George Pompidou i Paris som brukar ha separatutställningar med den moderna konstens superstjärnor.

Det är knappast någon överdrift att räkna henne bland 1900-talets tio mest inflytelserika franskspråkiga serieskapare vid sidan av giganter som Hergé, André Franquin, Moebius, och Jacques Tardi. Sedan kan jag tycka att en del av hennes planscher är lite väl dialogtunga, vilket är lite konstigt med tanke vilken rasande skicklig tecknare hon var.

3 reaktioner på ”Claire Bretécher har dött

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.