Louise Glück

Äktenskap i upplösning

Ett äktenskap i nuet knakar i fogarna samtidigt som Odysseus återförenas med Penelope. Det är handlingen i Nobelpristagaren Louise Glücks diktsamling Meadowlands.

Meadowlands av Louise Glück (Rámus, 2020)

Den där sorts ifrågasättande kommenterar som letar sig under huden för att man känner varandra utan och innan är Louise Glücks diktsamling full av. Varför har vi inga möbler? Varför går vi inte ut och går tillsammans som grannen? Läsaren får till och med följa med in i sovrummet där det också gnisslar.

Som en motrörelse mot detta äktenskap på väg att gå i kras återberättas historien om hur Odysseus återvänder hem till sin troget väntande hustru Penelope medan han haft andra kvinnor under sina irrfärder.

Meadowlands från 1997 är Louise Glücks tionde diktsamling. Liksom de föregående Ararat (1990) och Vild Iris (1992) så är det en svit dikter som utgör en helhet tillsammans.

Louise Glücks metod att berätta i scener och att väva ihop dikterna till en berättelse gör henne lättläst. Samtidigt är hon komplex och läsaren får själv tolka hur berättelsen om Odysseus och Penelope sitter ihop med den om det nutida äktenskapet.

Att Meadowlands likt en Hollywoodfilm fått behålla sin engelska titel istället för att få den försvenskade titeln Ängsmarker beror på att namnet också är en känd idrottsarena i USA. Översättaren Stewe Claeson förklarar sambandet i sitt efterord.

En reaktion på ”Äktenskap i upplösning

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.