Olympia av Florent Ruppert, Jérôme Mulot och Bastien Vives

Höggravid mästertjuv jagad av maffian

Konsttjuvarna Carole, Alex och Sam är tillbaka med nya avancerade kupper. Carole är höggravid och alla är jagade av maffian.

Olympia av Florent Ruppert, Jérôme Mulot och Bastien Vives (Fantagraphics, 2022) engelsk översättning av Montana Kane, 132 sidor i färg

Få andra serier är berättade med så underbar timing som den här om en trio kvinnliga konsttjuvar. Trion serieskapare Ruppert, Mulot och Bastien Vives vet exakt när de ska lämna en serieruta utan dialog för att en av karaktärernas minspel säger mer. De arbetar också ofta med fördröjda effekter. Först får vi se explosionen och sedan dröjer det en stund innan vi får reda på vilka som överlevde eller inte. Dialogen är också ofta kvick och underhållande.

Det påminner en hel del om hur amerikanska actionfilmer som Oceans Eleven (2001) är berättade. Konsttjuvarna Carole, Alex och Sam är precis lika coola och kreativa och snabbkäftade som karaktärerna spelade av George Clooney och Brad Pitt som också genomför olika avancerade kupper som ställer hela deras yrkesskicklighet på sin spets.

Karaktärerna introducerades i första albumet om dem, The Grande Odalisque. I det här andra albumet så införs nya hinder för att höja dramatiken eftersom läsaren redan vet att de är så smarta och skickliga att det annars inte är någon riktig match. De består i att Carole är höggravid vilket givetvis är lovande för den dramatiska finalen. De är också ständigt bevakade av en yrkesmördare utsänd av maffian vilket givetvis även det bygger upp stämningen.

Oviss framtid för trion

Det var länge sedan jag läste en sådan underhållande äventyrsserie. Ibland kan det påminna om den ironiskt svala tonen i Hugo Pratts Corto Maltese som för övrigt Bastien Vives nyligen tecknat en ny episod av. De tre serieskaparna som tydligen delar på både manusförfattandet och tecknandet har en läcker lite skissartad stil som passar bra både till actionscenerna och mer vardagliga scener. Serien utspelas i Paris och Venedig och miljöerna är fint och igenkännbart fångade speciellt som det är de delar av städerna där turisterna vistas som skildras.

Serien ges ut av stora serieförlaget Dupuis på franska och har nu översatts till engelska. Släktskapet med amerikanska actionfilmer till stil och innehåll borde borga för att den har potential att bli populär också i den engelskspråkiga världen.

Ruppert och Mulot har gjort serier tillsammans sedan mitten av 00-talet och ibland samarbetat med andra originella serieskapare som Olivier Schrauwen. Bastien Vives har framträtt som en av de främsta franska serietecknarna med flera uppmärksammade serieromaner. Än så länge har de bara gjort två album om konsttjuvarna och det är inte känt ifall det blir någon tredje del.

Olympia av Florent Ruppert, Jérôme Mulot och Bastien Vives
Så förbereder man en avancerad konstkupp och en förlossning samtidigt som man är övervakad av en yrkesmördare från maffian. Kvinnor kan!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.