Hergé Krabban med guldklorna

Den horribla Haddock

Kapten Haddock har aldrig varit så skrämmande som i det här första mötet med Tintin som nu finns i svartvit originalversion på svenska.

Krabban med guldklorna av Hergé (Cobolt, 2021)

Kapten Haddock är bara kapten till namnet när Tintin träffar honom för första gången i det här äventyret som ursprungligen publicerades i svartvitt i den belgiska dagstidningen Le Soir 1941 och som nu publiceras i originalversion för första gången på svenska.

Haddock är så försupen att han blivit ett lätt byte för sin samvetslöse styrman Allan som gjort om fraktfartyget till en täckmantel för knarkhandel.

När Tintin sedan räddar Haddock ur sin misär så förvandlas han till en livsfarligt ombytlig galning beroende på om han har alkohol i kroppen eller inte. Han bränner upp livbåten som han och Tintin färdas i på havet och får Tintin att störta när de flyger i ett plan. Det är inte konstigt att Tintin får mardrömmar om Haddock.

Politiskt korrekt

Ändå så växer här vänskapen fram mellan Tintin och Haddock som skulle göra dem oskiljaktiga i de följande äventyren i serien. Då blev Haddocks vredesutbrott också mer kontrollerade och komiska, istället för att bli dödshotade för Tintin.

Krabban med guldklorna kom ut i en omredigerade och färglagd version redan 1943. I en senare utgåva från 1959 tecknade Herge också om några av figurerna för att göra den mer politiskt korrekt. Den versionen är den som funnits på svenska tidigare.

Men de otäcka episoderna med Haddock finns kvar oförändrade. Och det är de som är det här albumets verkliga styrka.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.