Olga Tokarczuk

Se och hör Nobelpristagaren Olga Tokarczuk

Väntar du otåligt på beställda böcker av nyutsedda Nobelpristagaren Olga Tokarczuk? Då kan du under tiden både lyssna till och se en filmatisering av hennes roman om villebrådens hämd.

Det finns gott om titlar översatta till svenska av nyutsedda 2018 års polska Nobelpristagare Olga Tokarczuk, men just när en författare fått ett Nobelpris i litteratur så brukar bristen på fysiska exemplar vara skriande både på bibliotek och i bokhandel.

Då är det tur att radioföljetongen i Sveriges radio P1 finns. Där går det att lyssna till Olga Tokarczuks utmärkta roman Styr din plog över de dödas ben från 2009. Den finns inläst i 22 avsnitt av Gunilla Abrahamsson.

Filmatisering

Där får du träffa den bestämda pensionerade lärarinnan Janina som lever på den polska landsbygden. När flera jägare i trakten börjar dö i mystiska omständigheter så tror hon att det är villebråden som börjat hämnas. Det är en oemotståndlig berättelse som lånar av detektivromanens form. Det märks att en av Tokarczuks inspirationskällor är skräckmästaren Edgar Allan Poe.

Romanen har också filmatiserats under titeln Villebråd (2017) av polskan Agnieszka Holland som regisserat populära amerikanska TV-serier som The wire och Cold case. En del nya bipersoner och bihandlingar har lagts till i filmen men den gamla bestämda pensionerade skollärarinnan finns kvar i centrum. Filmen hade svensk premiär för ett par år sedan och finns att se svensktextad på streamingtjänster som Cineasterna och Viddla som är anknutna till många svenska bibliotek.

Förlaget Ariel som gett ut Olga Tokarczuk på svenska har lovat nya upplagor av hennes romaner till slutet av oktober. Därefter kommer Bonniers fortsätta att ge ut Tokarczuk på svenska. De har annonserat en nyutgåva av hennes roman Löparna (2007) till våren 2020.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.