Paco Roca Slumpens spår

Den färgstarka historien 

Paco Rocas skildring av de spanska antifascisternas medverkan i andra världskriget är storslagen.

Paco Roca – Slumpens spår (Palabra, 2022) översättning av Elisabeth Helms och Manni Köstler, 352 sidor i färg

Han har många strängar på sin lyra, spanske serieskaparen Paco Roca. I Emilio och glömskan berättar han ett kammardrama om åldrande. I den till svenska nu översatta Slumpens spår berättar han om hur de antifascistiska soldater som flydde från diktatorn Francos Spanien fortsatte att strida i franska armén under andra världskriget i hopp om att det skulle leda till att deras hemland skulle befrias.

I andra världskriget blir deras tidigare erfarenhet på slagfältet en stor tillgång och de visar sig få spela en nyckelroll i den så symboliskt viktiga frigörelsen av Paris. Det var verkligen så på riktigt, för albumet bygger på historiska fakta, även om Roca tar sig poetisk frihet med hur han skildrar individuella levnadsöden.

Albumet är berättat som en återblick av en av soldaterna. Nu är han en gammal vresig gubbe bosatt i Frankrike som söks upp av en ung serietecknare som vill berätta hans historia. Nuplanet är tecknat i svartvitt medan hågkomsterna flödar i färg. Det är en lika enkel som genial omkastning av konventionen att hågkomster skildras i svartvitt eller bleka färger.

På tio i topp

Dels är Roca en skicklig människoskildrare och historieberättare vilket gör att jag sträckläser det här tjocka albumet från pärm till pärm. Dels skildrar han en välkänd del av historien från ett mindre känt perspektiv. Jag har aldrig vetat om vad som hände de spanjorer som gick i landsflykt efter Francos maktövertagande i Spanien. Först interneras de i arbetsläger i franska kolonier i Afrika, sedan får de börja strida igen när britterna och tyskar utkämpar slaget om Nordafrika och det är som soldater i den franska armén som de återvänder till Europa.

Roca arbetar inte heller med förenklingar utan han lyfter fram Frankrikes komplicerade roll i kriget där en stor del av befolkningen samarbetade med Hitlertyskland. De spanska soldaternas största besvikelse blir ändå att det inte finns något intresse från de allierade staternas sida att störta Franco efter att Tysklands och Italiens fascistiska ledare Adolf Hitler och Benito Mussolini dödats.

En historisk tecknad serie blir inte så mycket bättre än så här. Det är spännande och romantiskt samtidigt som Roca inte blundar för krigets grymheter och konsekvenser. Bland alla historiska tecknade serier jag läst, och det är många, så placerar sig det här albumet med enkelhet på en tio i topplacering tillsammans med Maus och Persepolis och några till.

Paco Roca Slumpens spår
I arbetslägret i Nordafrika är spanjorernas liv inte mycket värt. Varför ödsla en kula när öknen kan göra jobbet?
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.