Demoner, pirater, sex och våld – S Clay Wilson död

När Robert Crumb och de andra tecknarna i klassiska undergroundtidningen Zap chockerade sin samtid så chockerade S Clay Wilson sina kollegor med sina gyttrande visioner av perversiteter.

Jag bläddrar i sista numret av klassiska undergroundtidningen Zap från 2016. Där finns Robert Crumbs mycket vältecknade ofta självbiografiskt skildrade neuroser, Spain Rodriguez serier om motorcykelgäng, Gilbert Sheltons komiska Freak Brothers och så finns där S Clay Wilson som spelar i en helt egen liga av våld och perversiteter. På två- och helsidesplanscher tecknar han sina demoner, pirater och mer eller mindre avklädda kvinnor i orgier där de mördar och super.

Man får gå till en författare som Markis de Sade vars namn bildat ordet ”sadism” för att hitta motsvarande perversiteter, eller en modern kultförfattare som William Burroughs som delade Wilsons förkärlek för pirater och sexuella perversioner. Wilson har också illustrerat ett par romaner av Burroughs.

S Clay Wilson dog I söndags 79 år gammal. Han föddes i delstaten Nebraska i USA och han utbildade sig till sjukvårdare inom militären innan han 1968 flyttade till San Francisco som då var ett centrum för hippierörelsen. Där kom han i kontakt med kollegan Robert Crumb och Wilson började 1968 medverka i dennes undergroundtidning Zap som kommit att bli legendarisk. Där bröts alla tänkbara tabun och ingen gjorde det mer och grundligare än Wilson.

Hjärnskadad

Många av de tidiga undergroundserierna var parodier och formexperiment. Wilsons tidiga serier var ofta formmässigt traditionella, men innanför de strikta rutorna skapade han sin helt egna värld av motorcykelknuttar, pirater och demoner som när de inte dödade eller lemlästade varandra hade sex. Könsorgan och sexuella handlingar fick en stor plats i hans serier. Ofta är det kopplat till våld och perversiteter på ett sätt som kan upplevas som stötande. I hans sätt att bryta mot alla möjliga tabun blev han inspirationskälla för kollegorna i Zap som upplevde att de censurerat sig själva när de fick se vad Wilson sysslade med.

S Clay WIlson
På krogen med S Clay WIlsons mest kända karaktär the checkered demon.

Wilsons serier var för egensinniga för att han skulle få ett större genombrott, men han blev utställd på museum och tycks ha försörjt sig gott på att måla sina typiska motiv till fans som betalade bra för ett original av honom.

2008 fick Wilson en svår hjärnskada. Han hittades medvetslös på en parkeringsplats med frakturer på huvudet. Efter det fick han svårt att teckna och prata. Hans verk har samlats i flera volymer men för närvarande finns få i tryck.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.