Rolf Gohs Mystiska 2: an Fågelön

Rolf Gohs har dött – unik serietecknare

Svenske serietecknaren Rolf Gohs har dött 86 år gammal. Mest känd blev han kanske som omslagsillustratör till Fantomen. Hans egen serie Mystiska 2:an gjorde både succé och skandal.

På 1970-talet var det nästan overkligt att det fanns en serietecknare som Rolf Gohs i Sverige. I en tid när svenska serier som 91:an och Lilla Fridolf ofta var en slags motsvarighet till fnoskig pilsnerfilm så gjorde Gohs den realistiskt tecknade äventyrsserien Mystiska 2:an i grafiskt läckert svartvitt som kunde konkurrera med de bästa amerikanska och brittiska tecknarnas stilar, samtidigt som den tog upp sociala problem som barnmisshandel och narkotika.

Sin hantverksskicklighet hade Gohs byggt upp genom att teckna kända utländska seriefigurer som Kilroy och Fantomen för den svenska marknaden. Han började redan som tonåring på 1950-talet. Då hade han inte bott så länge i Sverige. Han kom hit efter krigsslutet 1945. Han var född i Tallinn 1933 och tillhörde den tysktalande minoriteten i landet.

Stefan och Sacho förhindrar en fascistisk statskupp i tunnlarna i Gamla Stan.

Gohs blev också pionjär i Sverige på att göra serier direktproducerade för att publiceras i albumformat. Dockan som inte kunde sova gavs ut 1974 på Coeckelbergs förlag som vid samma tid hade börjat ge ut Peyos serier om Johan och Pellevin och Smurferna på svenska. Det var ett äventyr med Gohs serie Mystiska 2:an. Huvudpersonerna är de två pojkarna Sacho och Stefan som bor i Stockholm. De lyckas förhindra en läkemedelsskandal. I andra äventyr förhindrar de en fascistisk statskupp i Sverige och får kontakt med vänliga utomjordingar.

Skandalen

Gohs började publicera Mystiska 2:an i en egen tidning 1970. Den publicerades också i Expressen med start 1973 och ibland i serietidningen Fantomen för vilken Gohs också blev en ofta förekommande omslagstecknare.

Det blev några till album med Mystiska 2: an på andra förlag där Gohs allt mer gick mot att skildra sociala problem istället för äventyr, som i albumet Superhjälten som gavs ut av förlaget Semic 1979 där Stefan och Sacho träffar den utåtagerande Wolfgang som misshandlas i hemmet. När Gohs gjorde albumet Sacho, Stefan och langaren (1982) tillsammans med författaren Janne Lundström så var det typiskt att en av huvudpersonerna råkar illa ut efter att själv ha provat narkotika.

Rolf Gohs Superhjälten
En halvsida ur den vardagsrealistiska Superhjälten som fint fångar Gohs särpräglade sätt att berätta i närbilder och dramatiska bildvinklar.

Det var som om Gohs gjorde vuxna serier innan begreppet vuxenserier ens etablerats i Sverige. När de väl gjorde det på 1980-talet av en generation som tagit starka intryck av Gohs så kändes det lite som om tiden hunnit ikapp honom och att han nu låg rätt i den. Förläggaren Horst Schröder som började ge ut moderna europeiska serieskapare som Hugo Pratt och José Munoz i svensk översättning gav också ut en tjock urvalsvolym med flera av Gohs serier om Mystiska 2: an.

När förlaget Semic började ge ut den påkostade serietidningen Comet 1985 med serier av Joakim Pirinen, Claire Bretecher och Milo Manara så gjorde också Gohs ett par nytecknade serier för den. Tyvärr väckte de mycket oönskad uppmärksamhet. Vampyrserien ”Blodsmak” om en pojke som gör uppror mot sin familj utpekades som våldsförhärligande men det var inget mot reaktionerna som Gohs nya serie om Mystiska 2: an, ”Fågelön”, väckte. Anledningen var att den på ett oskyldigt sätt skildrar de två pojkarnas nyväckta sexualitet. I en scen visas antydningsvis hur Sacho onanerar och i en annan kysser han en vuxen man. Förlaget svarade med att dra in upplagan och sedan lägga ned tidningen.

Ingmar Bergman

Gohs tog händelsen mycket hårt. Det blev inga fler avsnitt av Mystiska 2: an och han själv framhöll det sista som det bästa. Han gjorde en enda till serie. Den långa Barnkorståget som skildrar hur en grupp barn på medeltiden ger sig ut på ett korståg. Den publicerades som följetong i Fantomen 2002.

Den beryktade kyssen ur ”Fågelön” som blev det sista äventyret med Mystiska 2:an.

För några år sedan gav förlaget Cobolt som ger ut serieklassiker som Tintin och Snobben ut samlingsutgåvan Rolf Gohs – Ett tecknarliv. Den finns fortfarande i tryck och är en bra introduktion till Gohs. Den innehåller några av hans tidiga serier med Mystiska 2:an och Barnkorståget.

Förhoppningsvis kommer det fler nyutgåvor av Gohs serier, för han är en modern klassiker som bara ett fåtal andra svenska serietecknare. Han tecknar i en expressiv realistisk stil med mycket närbilder. Han tog intryck av amerikanska realistiska tecknare som Alex Raymond och Burne Hogarth, men också av filmregissörer som Luis Buñuel och Ingmar Bergman. Det kanske var från Bergman som han tog användandet av närbilder på människors ansikten. Likt Tintins skapare Hergé gick Gohs från att skildra rafflande äventyr till att närma sig sociala problem och att skildra känslor.

Märkligt nog framstår han fortfarande som unik i svensk seriekonst, precis som han gjorde på 1970-talet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.