Orkestermusik för improvisatörer

Ingrid Laubrock – Contemporary Chaos Practices (Intakt, 2018)

Redan hos kompositörer som Igor Stravinsky, Béla Bartok och George Gershwin finns det jazzinfluenser. Saxofonisten Ingrid Laubrock närmar sig sina influenser från andra hållet. Hon är en improvisationsmusiker som skrivit orkesterstycken. De två styckena låter som de hämtat inspiration och influenser från komplexa kompositörer som Olivier Messiaen och György Ligeti, och så har de dessutom solopartier för flera av vår samtids främsta improvisationsmusiker som gitarristen Mary Halvorson, pianisten Kris Davis och Ingrid Laubrock själv.

Halvorson spelar sitt solo med de många märkliga effekter av fördröjningar och ekon som blivit förknippade med hennes spelsätt. Laubrocks eget sopransaxofonsolo på titelkompositionen är mer avskalat och prövande. Kris Davis spelar så stillsamt att det får mig att tänka på den nattmusik som Béla Bartok skrev, som andra satsen i hans andra pianokonsert. På det andra stycket ”Vogelfrei” är också en vacker kör tillagd.

Sådana här fusioner mellan klassisk musik och improvisationsmusik är fortfarande rätt sällsynta. När jazzarrangörer skriver för stråkar och blåssektioner så är det betydligt vanligare att de låter dem spela jazzinfluerade synkoper än musik som faktiskt år influerad av konstmusik. De föregångare som finns är kompositören Günter Schuller som skrev orkestermusik för improvisatörer som Ornette Coleman och Eric Dolphy redan på 1960-talet. En samtida kompositör som Mark-Anthony Turnage har också samarbetat flera gånger med gitarristen John Scofield. Trummisen och kompositören Tyshawn Sorey verkar också röra sig obehindrat mellan de olika formerna. Laubrock har gjort ett betydelsefullt bidrag i denna sorts musik som kanske ännu år för sällsynt för att kallas en tradition.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.