Rockbiografi om stor sångerska

California Dreamin’ av Pénélope Bagieu (Nubeculis, 2017), översättning av Lisa Gummesson, 276 sidor i svartvitt

En biografi om Ellen Cohen mer känd som sångerskan Cass Elliot i 1960-talsgruppen The mamas and the papas, kan det vara något?

Pénélope Bagieu börjar sin berättelse om Cass Elliot när hon föds i en judisk familj i Baltimore 1941. Berättelsen om den överviktiga kvinnan med den minnesvärda rösten slutar vid The mamas and the papas stora genombrott vid slutet av 1960-talet då gruppen redan höll på att splittras till följd av medlemmarnas krångliga privatliv.californadreamin-uneDen unga Ellen Cohen är säker: hon ska bli sångerska när hon blir stor. 

Pénélope Bagieu fokuserar på Cass Elliots okuvliga kärlek till musik som ledde till hennes framgångar, och på hennes krångliga kärleksaffärer i New York och Kalifornien. Albumet verkar vara tecknat direkt i blyerts istället för att vara tuschat vilket ger det ett levande uttryck och vackra gråskalor.

Albumet gavs ut i Frankrike av ansedda förlaget Gallimard. Nu har det också getts ut på svenska av lilla kvalitetsförlaget Nubeculis.

Själv kände jag inte till någonting om Elliot Cass innan jag läste det här albumet, men jag har givetvis hört The mamas and the papas dunderhit California Dreamin’.California_dreamin.inddMed sin röst och personlighet överglänste Elliot Cohen ofta övriga gruppmedlemmar som ses i bakgrunden av den här bilden.

Bagieu lyckas teckna ett porträtt av en begåvad egensinnig kvinna som får balansera för att ta sig fram mellan diverse hjärtekrossare och självutnämnda manliga genier.

Att vara intresserad av amerikansk 1960-talsmusik i allmänhet och av The mamas och papas i synnerhet kanske hjälper till att hålla uppe intresset för läsningen.

Cass Elliots liv slutade i tragedi bara några år senare när hon dog en alldeles för tidig död till följd av sin övervikt, men Bagieu väljer att avsluta sin biografi långt innan dess, om hon nu inte planerar en andra del.

2 reaktioner på ”Rockbiografi om stor sångerska

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.